Landgoed Warmelo

Dag van het Kasteel

kenmerken: Evenement
prijzen
€ 7,50
locatie
Landgoed Warmelo, Diepenheim
online
Officiële website

Landgoed Warmelo

Dag van het Kasteel

Bezoek tijdens het Dag van het Kasteel het Landgoed van Warmelo. De tuinen en het park zijn opengesteld tijdens deze dag.

Het bakstenen Huis Warmelo is particulier bezit en was lange tijd de residentie van prinses Armgard, de moeder van prins Bernhard. U kunt er nu genieten van een dagje uit, een tochtje maken in een van de vele koetsen en door de prachtige tuinen wandelen.

Het huis is omgracht en bestaat uit een brede, maar ondiepe frontvleugel en een smallere achtervleugel. De huidige middenpartij van de voorgevel en het interieur zijn bij restauratie in 1927-1929 aangebracht. Het huis heeft nog een gang met zeventiende-eeuwse ribloze kruisgewelven en een kelder met tongewelf. In 1875 werd een smallere aanbouw tegen dit huis opgetrokken, waarin fragmenten van ouder muurwerk werden opgenomen. Waarschijnlijk behoorden deze fragmenten tot een tussenbouw, die de frontvleugel van het huidige huis verbond met een hoge achtervleugel. De funderingen van de gesloopte achtervleugel vormen de keermuren van het in de twintigste eeuw aangelegde terras. Ook de Sloets bleven bijna twee eeuwen op Warmelo wonen. Nadat zij het verkochten, wisselde het huis een paar keer van eigenaar, onder wie een Franse markies en een jonkvrouwe Van den Santheuvel, die misschien als eerste bonsaiboompjes naar Warmelo bracht. Zij was een verwoed tuinierster en gaf opdracht voor de geometrische tuinen in neostijlen op het terrein tussen de binnen- en de buitengracht. Daarbuiten werd een landschappelijk park aangelegd. Haar schoondochter verkocht het huis in 1952 aan prins Bernhard. Na de dood van diens moeder werd de familie Avenarius eigenaar.

Het Huis Warmelo is onderdeel van de fietsroute die er is tijdens Dag van het Kasteel. De fietsroute kan je hier online downloaden Fietsroute 2 of ophalen in een van de VVV Informatiepunten in Hof van Twente.

Bezoek de historische tuinen en de nieuwe expositie in het park met het thema “sprookjes”. Er zijn 21 zandsculpturen van binnen- en buitenlandse kunstenaars en drie zogenaamde 3D streetart-tekeningen. Bekijk hier het evenement: Zandsculpturen

Op het voorplein van het kasteel is een horecavoorziening met terras.

Wanneer

  • Landgoed Warmelo

    -
    Landgoed Warmelo, Diepenheim
    € 7,50

Locatie

Adresgegevens