Vakantie vieren


Vakantie vieren met de Oranjes

De Oranjefietsroute is een ideale leidraad om op sportieve wijze meer te weten te komen over het Huis van Oranje-Nassau. Behalve de beschreven fietsroute is er ook een Oranjeautoroute die loopt van bijvoorbeeld Kleef naar o.a. Nassau, Dillenburg, Bad Arolsen, Bad Pyrmont, Oranienbaum, Diepenheim, Apeldoorn, 's Heerenberg. In totaal 2.600 km. Op beide routes komt u prachtige kastelen en historische gebouwen tegen. U kunt de route in meerdere etappes knippen zodat u er een echt ontspannen ontdekkingstocht van kunt maken.

Curieus is dat de meest opvallende Oranjes in ons land geen koning waren. De houwdegen prins Maurits bijvoorbeeld leidde diverse veldtochten, veroverde steden, schoot kastelen in puin en gedrag zich met het gezag van een regeren vorst.

De eerste echte koning was Willem I, die in 1813 na de Franse Tijd vanuit Engeland voet aan wal zette in Scheveningen. Deze koningkoopman pakte de zaken voortvarend aan: hij groef kanalen, zette het leger op poten en stimuleerde de handel. Hij legde het fundament onder het Koninkrijk der Nederlanden al kon hij niet voorkomen dat in 1830 België zich afscheidde.

Bekijk hier het speciaal samengestelde arrangement.