Route Apeldoorn – Moers

over een afstand van 225 km

Apeldoorn – Brummen | 48,5 km

De Oranjestad Apeldoorn is start- of eindpunt van de Oranjefietsroute. Vanaf Paleis Het Loo voert de route met een grote boog om de westelijke kant van Apeldoorn heen. In Hoenderloo pakken fietsers het noordoostelijkste puntje van Nationaal Park De Hoge Veluwe mee. Vanuit daar gaat het in oostelijke richting verder naar de volgende bestemming.

Brummen – Rheden | 11,9 km

Slechts enkele kilometers verderop ligt de volgende bestemming op de Oranjefietsroute. De weg daarheen voert door velden en akkers en garandeert in elk seizoen een weids uitzicht over een uitermate fraai landschap, dat bovendien rijk aan cultuur is.

Rheden – Doesburg | 3,9 km

De volgende etappe van de Oranjefietsroute voert van Dieren naar het nabijgelegen Doesburg. Het landschap wordt in toenemende mate gekenmerkt door verschillende beekjes, de rivieren Issel en IJssel en hun zijrivieren en aftakkingen.

Doesburg – Doetinchem | 16,2 km

De route gaat verder in zuidoostelijke richting door een onaangetast, pittoresk landschap dat magisch aandoet. Het weidse uitzicht wordt slechts verstoord door enkele knotwilgen en imposante historische bomengroepen.

Doetinchem – Zevenaar | 19,6 km

Vanuit Doetinchem maakt de route een grote boog richting het zuidwesten, dwars door de gemeente Montferland die bekend staat om haar vriendelijke kleine dorpjes, haar heuvels, velden en bossen. Eindbestemming is Zevenaar, dat van groot historisch belang was.

Zevenaar – ‘s-Heerenberg | 14,8 km

Een prachtig groen landschap zover u kunt kijken: op weg naar ‘s-Heerenberg waait de frisse Nederlands-Duitse wind door uw haren. Het Nederlandse en Duitse landschap vloeien onopgemerkt in elkaar over – een genot voor het oog.

‘s-Heerenberg – Emmerich am Rhein | 8,4 km

De etappe naar Emmerich is niet het kortste deel van de route, maar wel één van de mooiste. De slagbomen en grensovergangen zijn hier allang verdwenen – en de tijd dat Emmerich hier als een soort Duits schiereiland Nederland binnendrong is alweer bijna vergeten.

Emmerich am Rhein – Kleve | 12,7 km

In de sporen van de Oranjes de Rijn oversteken: tussen Emmerich en Kleve is het zover. Het is gegarandeerd iets heel bijzonders om deze majestueuze rivier in zijn volle omvang te bedwingen!

Kleve – Bedburg-Hau | 6,4 km

Kort maar krachtig: dat geldt ook voor de volgende etappe van onze Oranjefietsroute! Kleve en Bedburg-Hau liggen slechts een paar kilometer uit elkaar, maar door het schilderachtige, imposante landschap van de Nederrijn komt u tijdens deze korte etappe volledig tot rust.

Bedburg-Hau – Kalkar| 15,1 km

Vanuit Moyland laat de route op een indrukwekkende manier zien hoe architectuur, cultuur en natuur in de Nederlands-Duitse grensstreek tot een bijzonder en harmonieus geheel samengesmolten zijn.

Kalkar – Xanten | 14,7 km

De etappe van Kalkar naar Xanten – die voor een deel door een prachtige schaduwrijke allee voert – komt ook langs Marienbaum. Dat is een traditioneel bedevaartsoord aan de Nederrijn met een eeuwenoude pelgrimsgeschiedenis. De bedevaartskerk is zeker een bezoekje waard.

Xanten – Rheinberg | 26,7 km

Een etappe met uitzicht op de Rijn: op het volgende deel van de Oranjefietsroute is de Rijn (bijna) altijd vlakbij. Dat zorgt voor een verkoelende bries en een weids uitzicht over het open landschap rondom de Rijn.

Rheinberg – Moers | 26,7 km

Op naar de laatste etappe: de route volgt eerst de loop van de Rijn richting het zuiden voordat u koers zet naar het westen, richting Moers. Het landschap verandert, en in Moers staat de fietsers een gastvrije ontvangst te wachten.

Moers | Start- of eindpunt van de route

De Stadt Moers is start- of eindpunt van de Oranjefietsroute. Het maakt niet uit, of u hier begint of aankomt: Schloss Moers, de Oranje vestigingswerken en het aangrenzende historische centrum zijn een bezoek meer dan waard. Goede reis!

De Oranjefietsroute is meegefinancierd door de Europese Unie in het kader van het INTERREG V A-programma Duitsland-Nederland.

X