Apeldoorn

De charme van de stad gecombineerd met de idylle van de natuur

Het stadsbeeld van Apeldoorn wordt bepaald door talloze parken en stijlvolle gebouwen en woonwijken. Dat is allemaal te danken aan de invloed van de Oranjes, met name aan de voormalige stadhouder Willem III. In 1684 kocht hij het middeleeuwse jachtslot Het Loo (nu ‘Het Oude Loo’ genoemd) inclusief de omringende gebouwen, bossen, landerijen en waterlopen. Hij bouwde er een nieuw jachtslot dat tot 1975 gediend heeft als officieel zomerverblijf van de Ko-ninklijke familie. Koningin Wilhelmina bracht hier na haar troonsafstand (1948) de laatste jaren van haar leven door. Tegenwoordig is Paleis Het Loo een museum en een must voor elke toerist. Tot medio 2021 is het museum gesloten voor een grote verbouwing, maar de stallen, de siertuin en het paleispark zijn wel toegankelijk.

Oranje meets groen

Alsof je in het paradijs bent: dat was het uitgangspunt voor het park bij jachtslot ‘Het Loo’. De baroktuin, streng symmetrisch aangelegd en door wandelterrassen verbonden met het slot, bestaat uit twee hoofd- en twee zijtuinen met fonteinen, broderie-parterres, standbeelden en zuilengangen. Unieke waterwerken, exotische planten en bomen, een palet aan kleuren van duizenden bloeiende planten: deze perfecte natuur was geheel in lijn met de tuinarchitectuur uit die tijd – en weet bezoekers tegenwoordig nog steeds te boeien. Ook de aangrenzende Koninklijke stallen zijn een bezoek waard. Hier kan het historische wagenpark van de Oranjes worden bewonderd.

Contact

VVV Agentschap Apeldoorn
Coda Museum
Vosselmanstraat 299
7311 CL Apeldoorn

Broodhuis Lokaliteit
Apeldoornseweg 16
7351 AB Hoenderloo

Spar Loenen
Eerbeekseweg 24
7371 CH Loenen

Impressies

Andere steden en dorpen

Bezoek onze andere stadsprofielen

De Oranjefietsroute is meegefinancierd door de Europese Unie in het kader van het INTERREG V A-programma Duitsland-Nederland.

X