Brummen

Parel in de natuur

De gemeente Brummen, die bestaat uit meerdere kleine dorpjes, wordt gekenmerkt door haar bosrijke omgeving en pittoreske bijzonderheden. De middeleeuwse dorpskerk in Hall, een oude oliemolen, ook de Koningslijn van de Veluwse Stoomtrein Maatschappij (VSM) die door Eerbeek loopt. Of de Empense en Tondense Heide met haar prachtige planten zijn ideale bestemmingen voor uitstapjes. Wie met de veerpont de IJssel oversteekt, kan een bezoek brengen aan het stadje Bronkhorst, waar een museum en een festival herinneren aan Charles Dickens. Van de talrijke landgoederen en kastelen zijn er twee met een bijzondere band met Oranje: het voormalig jachtslot Engelenburg en het landgoed te Eerbeek, waar afgevaardigden van Oranje in 1665 tijdens de Engels-Nederlandse Oorlog krijgsraad hielden.

Maurits van Oranje op kasteel Engelenburg

Toen Maurits van Oranje na de moord op zijn vader, Willem de Zwijger, diens taken overnam, was het hervormen van de troepen een van zijn eerste ambtshandelingen. Vanaf 1591 bevrijdde hij in een reeks veldtochten Gelderland, Overijssel, Friesland en Groningen van de Spanjaarden. Hij sloeg eerst zijn kampement op de Engelenburg op – een chique benaming voor het kleine jachtslot. Later werd het kasteel verwoest door de Spanjaarden en weer opnieuw opgebouwd. Onderdeel van het nieuwe complex is een typisch Engelse landschapstuin met ruime zichtassen, een theehuis en een bijzondere collectie zeldzame bomen, waaronder de oudste Nederlandse taxus.

Contact

VVV Brummen-Eerbeek
Stuijvenburchstraat 36
6971 CW Eerbeek

Impressies

Andere steden en dorpen

Bezoek onze andere stadsprofielen

De Oranjefietsroute is meegefinancierd door de Europese Unie in het kader van het INTERREG V A-programma Duitsland-Nederland.

De Oranjefietsroute is meegefinancierd door de Europese Unie in het kader van het INTERREG V A-programma Duitsland-Nederland.

X