Brummen

Parel in de natuur

Brummen ligt in de IJsselvallei van de Veluwe en bestaat uit meerdere kleine dorpjes. In dit ge-bied stroomt het water van hogere Veluwemassief af richting naar de IJssel. Door de aanwezigheid van dit stromende water ontstonden hier in de 16e eeuw vroege vormen van industrie op water-kracht. Het Apeldoorns Kanaal heeft Koning Willem I in 1825 voor transport van deze industrie laten aanleggen. Later heeft Koning Willem III langs het kanaal een spoorlijn laten aanleggen voor transport per stoomlocomotief. Een rit kan nog steeds worden gemaakt met de Veluwsche Stoom-trein Maatschappij.

Nog voor deze tijd zorgde het water en het Veluwse jachtgebied er al voor dat voorname families zich vestigden in deze regio. De vele imposante en statige landhuizen zijn hier het bewijs van. Bij-voorbeeld Kasteel Engelenburg en Huis te Eerbeek, beiden thans een hotel, welke beiden in de geschiedenis door de Oranjes zijn gebruikt.

Ludgeruskerk in Hall

Het dorp Hall ligt aan een “Hessenweg”, een oude handelsroute tussen Duitsland en Nederland. De rijke historie van de Ludgeruskerk voert terug naar 794. De kerk is een van de mooiste middel-eeuwse kerken van Nederland en krijgt in 1395 zijn huidige vorm. Zeer bijzondere details zoals plafondschilderingen en fresco’s zijn bewaard gebleven. Blazoenen (wapenschilden) tonen vroegtij-dige banden tussen voorname regionale families aan. Waaronder die van Van Bronkhorst met de families Van Nassau en Von Lippe wiens bloedlijnen later versmelten in het huidige Nederlandse Koningshuis.

Contact

Tourist info
Boekhandel Hendriks
Stuijvenburchstraat 36
6971 CW Eerbeek

Primera Brummen
Marktplein 13-14
6971 AB Brummen

Impressies

Andere steden en dorpen

Bezoek onze andere stadsprofielen

De Oranjefietsroute is meegefinancierd door de Europese Unie in het kader van het INTERREG V A-programma Duitsland-Nederland.

X