Rheden

Zeker een bezoek waard

Jarenlang was Dieren, een van de dorpen in de gemeente Rheden, vertrekpunt van de Rhedense fiets4daagse. Als fietsgemeente, maar ook vanwege zijn kleine jachthaven, een museumspoorlijn, oude dorpskerken en historische kastelen is Rheden een bezoek waard. Via mooie fiets- en wandelpaden en langs de IJssel kunnen de dorpen en de bosrijke Veluwezoom verkend worden. Een brug naar het Oranje verleden slaat Landgoed Hof in Dieren, dat Willem II van Oranje in 1647 in zijn bezit kreeg. Willem III liet het landgoed verbouwen en noemde het, inclusief een fraaie tuin, zijn favoriete jachtslot. Het werd in 1795 verwoest; het gerestaureerde pand werd vervolgens in de Tweede Wereldoorlog weer vernield. Een belangrijke tuinmuur is bewaard gebleven.

Nederlandse wijn met een druppel Oranje

Daar waar ooit de Oranjes op jacht gingen en feest vierden, wordt nu wijn geproduceerd. Het Domein Hof te Dieren is het grootste wijngoed van het land. Op twee hectare worden tien verschillende soorten wijn geproduceerd. Het geheim van deze wijn zit ‘m in de historische tuinmuur, die het terrein omringt. Deze komt uit de negentiende eeuw en bevat een holle ruimte van leisteen. Men vermoedt dat deze als een soort zonnecollector functioneerde. Optimale, bijna mediterrane groeiomstandigheden voor gevoelige wijnranken dus.

Contact

VVV Rheden
Heuvenseweg 5a
6991 JE Rheden

Impressies

Andere steden en dorpen

Bezoek onze andere stadsprofielen

De Oranjefietsroute is meegefinancierd door de Europese Unie in het kader van het INTERREG V A-programma Duitsland-Nederland.

X