Lingen

Oranje Lingen

Van 1578 tot 1702 was het graafschap Lingen in bezit van de Oranjes. Maar die keken niet om naar het ‘blutarmes Land’. Dat gebeurde pas in 1597 toen prins Maurits de stad veroverde. In 1669 werd Willem III, ‘unser gnadigster Herr alhier binen Lingen gehaelet met groten Triompf’ door de bevolking. Toen Willem in 1702 overleed, was koning Frederik I van Pruisen er snel bij Lingen te bezetten. In 1732 werd de bezetting geformaliseerd met het Verdrag ter Verdeelinge waardoor Lingen weer Duits werd.

Nederlanders en Indianen

De Ems loopt als een levensader door Lingen, dat bekend is om zijn cultuuraanbod (theater en muziek). Gebouwen uit de Oranjetijd zijn: het Professorenhuis annex Latijnse school (1684), het Dankelmannische Paleis (1646), onderkomen van rechter Dankelmann, de protestantse kerk (1629) en Haus Wichmann (1655). Ook andere gebouwen vertonen Nederlandse stijlelementen. Willem III bezorgde Lingen een universiteit (Academisch Gymnasium). Onder de studenten van de universiteit waren ook veel Nederlanders en een bijzondere groep vormde de ‘Indianen’. Dit waren geen ‘roodhuiden’ uit Amerika, maar de kinderen van Nederlandse kolonisten uit West- en Oost-Indië.

Contact

Lingen Wirtschaft & Tourismus e.V.
Neue Strasse 3a
49808 Lingen (Ems)

Andere steden en dorpen

Bezoek onze andere stadsprofielen

De Oranjefietsroute is meegefinancierd door de Europese Unie in het kader van het INTERREG V A-programma Duitsland-Nederland.

X