Moers

Een echt werelds karakter

Daarvoor hebben in Moers Romeinen, Nederlanders, Spanjaarden, Fransen en Pruisen gezorgd. En daarvan profiteert de dynamische, levendige stad tot op heden. Met het kasteel in het centrum, de kleine steegjes en liefdevol gerestaureerde huizen binnen de stadsmuur van de Oranjes, het museum, het middeleeuwse Musenhof en een breed cultuuraanbod is Moers zeker een bezoekje waard. In het Grafschafter Museum leert gravin Walburgis bezoekers alles over de geschiedenis van de stad. Dankzij de overdracht van de stad en het graafschap aan Maurits van Oranje maakte Moers tussen 1600/1601 en 1702 een periode van economische groei en voorspoedige ontwikkeling door – ondanks alle oorlogen in het Europa van de zeventiende eeuw.

Een kogel voor de vrede

In het Grafschafter museum ligt een unieke kogel. Hij is verwerkt in een grote kaart, die een belangrijke scène uit de stadsgeschiedenis laat zien: de bevrijding van de Spaanse bezetting. De ijzeren kogel, die eind jaren ’70 in het oude stadscentrum werd ontdekt, laat zien welk grof geschut er werd ingezet om de Spanjaarden te verjagen. Maurits van Oranje had een minutieus uitgedachte strategie en twee pogingen nodig voor de overwinning: op 8 september 1597 trokken 830 Spaanse soldaten zich terug en maakten de weg vrij voor een oranje toekomst in Moers. Of de kogel echt uit deze tijd stamt is maar de vraag. Maar dat doet geen afbreuk aan de charme van het verhaal…

Contact

Stadtinformation Moers
Kirchstraße 27a/b
47441 Moers

Impressies

Andere steden en dorpen

Bezoek onze andere stadsprofielen

De Oranjefietsroute is meegefinancierd door de Europese Unie in het kader van het INTERREG V A-programma Duitsland-Nederland.

X