Rheinberg

Wie door het uitnodigende Rheinberg en de wijk Orsoy flaneert, kan zich maar moeilijk voorstellen hoe heftig er ooit om deze vestingplaatsen gevochten werd. Ze lagen immers midden in een regio die door de Spanjaarden en Oranjes hevig bevochten werd. De Oranjes bezetten het gebied in de 17e eeuw bijna veertig jaar lang – en dat heeft zijn sporen achtergelaten: in een stadsgracht, vestingwal en kruittoren, in de Nederlandse namen van huizen, en vooral ook in de Orsoyse vesting. Deze werd volgens de plannen van Alessandro Pasqualini gebouwd en is deels behouden gebleven. De historische bebouwing past nu goed bij het karakter van de stad. De stad en de wijk Orsoy, met uitzicht op de Rijn, is geliefd bij haar bezoekers, die onbewust veel geschiedenis opsnuiven.

De Oranjes ten spijt: Fossa Eugeniana

Ze was de dochter van de Spaanse koning Filip II en vanaf 1621 landvoogdes van de Zuidelijke Nederlanden. De ‘Fossa Eugeniana’, een bevaarbaar kanaal tussen de Maas en de Rijn, herinnert aan Isabella Clara Eugenia. Het kanaal, 48 kilometer lang en voorzien van 24 schansen, moest Spanje helpen om de Nederlandse provincies te overmeesteren. Het kanaal werd echter nooit voltooid. De Nederlanders rukten steeds verder op en op een gegeven moment hadden de Spanjaarden zoveel schulden dat ze het project moesten opgeven. De kanaalbedding, de sluis bij Rheinberg en de schansen en bastions zijn deels behouden gebleven en kunnen via een wandelroute bekeken worden.

Kontakt

Stadt Rheinberg Tourismus
Kirchplatz 10
D-47495 Rheinberg

Impressionen

Andere steden en dorpen

Bezoek onze andere stadsprofielen

Die Oranier-Fahrradroute wird im Rahmen des INTERREG V A-Programms Deutschland-Nederland kofinanziert mit Mitteln des Europäischen Fonds für Regionale Entwicklung (EFRE).

Die Oranier-Fahrradroute wird im Rahmen des INTERREG V A-Programms Deutschland-Nederland kofinanziert mit Mitteln des Europäischen Fonds für Regionale Entwicklung (EFRE).

X