Xanten

Luchtkuuroord Xanten

Daar waar gezonde lucht en een historische ambiance hand in hand gaan. Schitterende Romeinse tijden, middeleeuwse ambachtelijke kunst en niet te vergeten het Nibelungenlied – drakendoder Siegfried zou uit Xanten komen – hebben hun sporen achtergelaten in de stad. Het archeologische park, de musea, de Sint-Viktordom en de schilderachtige stadskern zijn bijzondere attracties. Ook de Evangelische Kerk is een bezoek waard, waarvan de bouw door Frederik Willem I van Brandenburg gesteund werd. De latere ‘Grote Keurvorst’ nam samen met zijn vrouw Louise Henriëtte van Oranje deel aan de inwijding op 15 augustus 1649. Buiten de stad kunnen bezoekers ontspannen bij diverse outdooractiviteiten in het idyllische merenlandschap.

Beroemde vluchteling

Dirck Coornhert (1522-1590) was kunstenaar, geleerde, politicus en dichter – en pionier van de klassieke Nederlandse literatuur. Al vroeg leerde hij Willem van Oranje kennen, bij wie hij in 1572 in dienst trad. Vanwege zijn openlijke weerstand tegen de Spaanse heerschappij werd Coornhert al jong gearresteerd. Tweemaal slaagde hij erin om te vluchten, en tweemaal vond hij in Xanten een veilig onderkomen. Daar verdiende hij zijn geld als etser en kopergraveur. Zijn beroemdste leerling was de schilder en kopergraveur Hendrick Goltzius. Maar de heimwee zorgde ervoor dat Coornhert terugkeerde naar Nederland – eerst naar Haarlem, later naar Gouda, waar hij in 1590 stierf.

Contact

Tourist Information Xanten GmbH
Kurfürstenstr. 9
46509 Xanten

Impressies

Andere steden en dorpen

Bezoek onze andere stadsprofielen

De Oranjefietsroute is meegefinancierd door de Europese Unie in het kader van het INTERREG V A-programma Duitsland-Nederland.

X