Bad Bentheim

In 1648 werd het nieuwe stadhuis van Amsterdam – beter bekend als het Paleis op de Dam – gebouwd. Het materiaal kwam uit de steengroeven van Bentheim. Bentheimer zandsteen was de belangrijkste inkomstenbron voor de inwoners. Nu is dat o.a. het toerisme dat afkomt op de vele attracties zoals musea, het geologisch openluchtmuseum (in Gildehaus), het openluchttheater en de imposante, deels middeleeuwse burcht. Verder is Bad Bentheim sinds de 18e eeuw bekend als kuuroord vanwege de thermen met haar geneeskrachtige bronnen.

Koningin Emma kuurde er

De Oranjes waren bekend met Bentheim als kuuroord. De zuster van koningin Emma, Pauline, woonde er. Emma werd in 1890 na de dood van haar echtgenoot Willem III koningin-regentes en had tot taak haar dochter Wilhelmina voor te bereiden op de troon. Zij nam die taak tot 1898 waar en ging regelmatig met haar dochter naar Bentheim om daar te kuren. Het gezelschap reisde per trein en werd op het station afgehaald door vorst Alexis die daarvoor de fraaie landauer liet inspannen. (Het was de graven van Bentheim in 1817 toegestaan de titel ‘vorst’ te voeren). Ook later bleef Emma Bentheim bezoeken.

Contact

Touristinformation Bad Bentheim
Schlossstrasse 18
48455 Bad Bentheim

Burg Bad Bentheim
Schlossstrasse 18
48455 Bad Bentheim

Andere steden en dorpen

Bezoek onze andere stadsprofielen

De Oranjefietsroute is meegefinancierd door de Europese Unie in het kader van het INTERREG V A-programma Duitsland-Nederland.

X