Bedburg-Hau

Waar de fantasie de vrije loop neemt

In Bedburg-Hau met zijn zeven stadsdelen kan het landschap van de regio Niederrhein in al haar pracht worden bewonderd. En overal liggen verrassingen op de loer, zoals de Paltische enclave Louisendorf of het grafmonument van Johan Maurits van Nassau-Siegen. Als je kasteel Moyland, omringd door een gracht, ziet liggen, lijkt het wel een filmdecor. Het complex werd door de Pruisische koning Frederik I en zijn vrouw Louise Henriëtte van Oranje als jachtslot en liefdesnest gebruikt en kreeg wereldfaam dankzij het door Voltaire ontwikkelde idee van een ‘waarheidsfabriek’, die in Moyland gevestigd moest worden. Tegenwoordig herbergt het kasteel, omringd door een prachtig park, een gerenommeerde kunstcollectie.

Een ‘man van de wereld’

Zijn levensmotto luidde: “Qua patet orbis” – “Zo wijd de wereld strekt”. Zo bracht Johan Maurits van Nassau-Siegen (1604-1679) wereldse flair naar de regio Niederrhein. Uit deze tak ontstond later het Huis Oranje-Nassau. De ‘Braziliaan’, zoals de voormalige gouverneur van Nederlands Brazilië werd genoemd, had een verblijf in Kleve en woonde in Bergendael. Omdat hij hield van bijzondere dingen, trof hij ook voorzorgsmaatregelen voor zijn eigen graf. In de gietijzeren graftombe lag het lichaam van de vorst echter slechts een jaar. Daarna werd het overgebracht naar de grafkelder in Siegen. Volgens de legende bleef het hart van de vorst echter achter in zijn graf in Bedburg-Hau.

Contact

Info-Center Moyland
Am Schloss 5
47551 Bedburg-Hau

Impressies

Andere steden en dorpen

Bezoek onze andere stadsprofielen

De Oranjefietsroute is meegefinancierd door de Europese Unie in het kader van het INTERREG V A-programma Duitsland-Nederland.

X