Kleve

Parel aan de Rijn

De hertog- en kuurstad Kleve is een must voor iedereen die houdt van de combinatie van kunst, cultuur en geschiedenis enerzijds en lekker winkelen en ontspanning anderzijds. De Zwanenburcht, bekend van de historische Nibelungensage, is in de wijde omtrek te zien. Het Kurhaus, met zijn geneeskrachtige baden, werd vroeger door prominente gasten bezocht – nu herbergt het gebouw vele grote kunstschatten uit de afgelopen duizend jaar. Liefhebbers van Europese tuinen komen aan hun trekken in het unieke parklandschap in en rondom Kleve. Hiermee verleende stadhouder Johan Maurits van Nassau-Siegen (1604 – 1679) de residentiestad flair en een wereldse uitstraling. Uit deze tak ontstond later ook het Huis Oranje-Nassau.

Tragedie van Oranje

Eind 1646 reisde het jonge stel af naar Kleve: Frederik Willem I van Brandenburg (1620-1688), de ‘Grote Keurvorst’, was op 7 december in Den Haag getrouwd met Louise Henriëtte van Oranje, de dochter van de Nederlandse stadhouder Frederik Hendrik van Oranje. De Zwanenburcht werd de eerste gezamenlijke woning van het paar. Louise Henriëtte gaf haar man belangrijk politiek advies en baarde zes kinderen. In mei 1648 kwam in Kleve hun eerste kind ter wereld, Wilhelm Hendrik. Hij stierf echter anderhalf jaar na zijn geboorte. Slechts één van de zes kinderen overleefde zijn vader en moeder: Frederik, de latere eerste koning van Pruisen.

Contact

Tourist Info
Minoritenplatz 2
47533 Kleve

Impressies

Andere steden en dorpen

Bezoek onze andere stadsprofielen

De Oranjefietsroute is meegefinancierd door de Europese Unie in het kader van het INTERREG V A-programma Duitsland-Nederland.

X