Emmerich am Rhein

Duitse stad aan de Rijn

De weidsheid van het landschap langs de Rijn is aan de Rijnpromenade in Emmerich meteen zichtbaar. Imposante bouwwerken als de ‘Golden Gate’ – de met 1.228 meter langste hangbrug van Duitsland – en historische plekken als Haus Borghees, ‘Wette Telder’ – het oudste huis van de stad (15e eeuw) –, de Drususfontein of de Vituskerk (in de plaats Elten) maken een bezoek aan de stad de moeite waard. Ook de zeldzame flora en fauna zorgen voor een uniek uitstapje in de Hanzestad en de omgeving. Veldmaarschalk Johan Maurits van Nassau-Siegen (1604-1679), verwant met en in dienst van de Nederlandse Oranjes, zorgde hier in de 17e eeuw voor de verdediging van de stad in de vorm van een muur, gracht en zeven bolwerken. Tot 2008 herinnerde de ‘Moritz-von-Nassau-Kaserne’ aan hem.

Lovestory van Oranje

Ze was niet alleen inwoner van Emmerich am Rhein, maar bovenal de dochter van de plaatselijke burgemeester. En ze zorgde ervoor dat Willem I, Koning van Oranje, de ‘Zwijger’ (1533 – 1584), na de vroege dood van zijn vrouw Anne zijn verdriet kon vergeten. Eva Elincx begon een affaire met de Nederlandse prins en raakte zwanger van hem. Hun gezamenlijke zoon, Justinus van Nassau, groeide op bij zijn vader en maakte later carrière als admiraal. Eva daarentegen verdween uit het leven van de Oranjes, trouwde in Emmerich met secretaris Abraham Arondeaux en kreeg met hem drie kinderen.

Contact

Tourist Information Emmerich
Rheinpromenade 27
46446 Emmerich am Rhein

Impressies

Andere steden en dorpen

Bezoek onze andere stadsprofielen

De Oranjefietsroute is meegefinancierd door de Europese Unie in het kader van het INTERREG V A-programma Duitsland-Nederland.

X