‘s-Heerenberg

Een pareltje in de provincie Gelderland

Kasteel Huis Bergh, dat deels al in de 13e eeuw gebouwd werd, is een van de grootste waterburchten van Nederland en is nu toegankelijk voor bezoekers. Hier woonden in de 16e eeuw graaf Willem IV van den Bergh en zijn vrouw Maria van Nassau, een zus van Willem I van Oranje. Een bezoek aan het kasteel is perfect te combineren met een uitstapje naar de groene gemeente Montferland, waar ´s-Heerenberg onder valt. Bezoekers kunnen hier heerlijk door de oude straatjes slenteren en een bezoek brengen aan het Stadsmuseum. In het Bergherbos bevindt zich o.a. de grootste Nederlandse motte, een kunstmatige heuvel uit de vroege middeleeuwen bovenop een natuurlijke heuvel. Hierop bevond zich ooit een buitenhuis voor Willem van den Bergh en zijn gezin, met een voor die tijd unieke dierentuin.

Oranje kinderrijkdom

Tijdens zijn opleiding in Leuven en Brussel zou graaf Willem van den Bergh (1537 – 1586) de even oude prins Willem van Oranje (1533 – 1584), ‘de Zwijger’, hebben leren kennen – en via hem vervolgens zijn zusje Maria van Nassau (1539 – 1599). Willem en Maria trouwden in 1556 in het kasteel van Moers in Duitsland en woonden daarna op Kasteel Huis Bergh. Zelfs voor die tijd kreeg het paar veel kinderen: binnen 25 jaar baarde Maria 16 kinderen – 8 meisjes en 8 jongens.

Contact

VVV Montferland
Emmerikseweg 17
7041 AV `s-Heerenberg

Impressies

Andere steden en dorpen

Bezoek onze andere stadsprofielen

De Oranjefietsroute is meegefinancierd door de Europese Unie in het kader van het INTERREG V A-programma Duitsland-Nederland.

X