Borne

Borne en de textiel

Ooit was Borne een trots textielcentrum waaraan de naam Jacob Spanjaard, ook wel ‘de God van Borne’ genoemd, nauw was verbonden. Nu is het verkozen tot ‘het leukste dorp van Overijssel’ temidden van talrijke wandel- en fietsroutes zoals het Kloosterpad Zenderen. In Hertme staat een fraai openluchttheater. In Het Bussemakershuis, een vroegere fabrikeurswoning, herleeft het Borne van vroeger en het linnen dat er gemaakt werd. Borne is deels ‘beschermd dorpsgezicht’, waarvan de Oude Kerk het hart is.

De klopjes van Borne

Aan de Koppelsbrink staat een 17e eeuwse dorpsboerderij met o.a. een klopjeshuis. Klopjeshuizen herinneren aan de Reformatie toen de rooms-katholieke godsdienst verboden was. Om gelovige katholieken te attenderen op de mis, die in het geheim werd opgedragen, gingen ongetrouwde vrouwen de huizen langs om de bewoners met een klop op de deur over de plaats te informeren. Klopjes waren half wereldse, half geestelijke vrouwen, die liefdadigheidswerk voor de kerk verrichtten. Nabij de klopjeshuizen staat een Mariakapel die als de mooiste van Twente wordt beschouwd.

Contact

Tourist Info Punt Borne
Ennekerdijk 11
7622 ED, Borne

Andere steden en dorpen

Bezoek onze andere stadsprofielen

De Oranjefietsroute is meegefinancierd door de Europese Unie in het kader van het INTERREG V A-programma Duitsland-Nederland.

X