Delden

Delden, gezellig en intiem

Wie Delden zegt zegt Twickel, maar ook het Zoutmuseum en de maandelijkse streekmarkt. Ooit was Delden een vestingstadje met twee stadspoorten. De oude Blasiuskerk is een 15/16e eeuwse hallenkerk met een romaanse voor-ganger uit de 12e eeuw. Gezellig is het rondom de stadspomp, die de burgerij in 1894 aan de toenmalige baron Van Heeckeren schonk. Deze liet de stad in dat jaar op de waterleiding aansluiten. Uit 1894 dateert ook de karakteristieke watertoren, gebouwd in neo-renaissance stijl.

Heksenproef bij Twickel

De Oranjes hebben altijd een innige band met het stadje gehad, evenals de bewo-ners van Twickel. Kasteel Twickel (1347) is bekend om zijn bloeiende rhododendrons, zijn wandel- en fietsroutes, watermolens en de heksenproef van 1823. Hendrika Hofhuis, aangeklaagd als heks, moest – slechts gekleed in een onderbroek – over het water van de Twickelervaart lopen. Want dat konden heksen, dacht men. Al bij de eerste stap verdween ze in de diepte en verdronk. Waarna de toeschouwers tevreden huiswaarts keerden in de wetenschap dat Hendrika géén heks was…!

Contact

VVV Informatiepunt Delden
shop-in-shop bij The Readshop Express Holtvoort-Vos
Langestraat 19
7491 AA Delden

Andere steden en dorpen

Bezoek onze andere stadsprofielen

De Oranjefietsroute is meegefinancierd door de Europese Unie in het kader van het INTERREG V A-programma Duitsland-Nederland.

X