Diepenheim

‘Stedeke’ Diepenheim

Diepenheim is de belangrijkste ‘kastelenregio’ van Overijssel. De Zes kastelen Fietsroute is er dan ook niet voor niets. Ook het kleine ‘stedeke’ Diepenheim onderhoudt goede relaties met het Nederlandse vorstenhuis. Dat begon al eind 16e eeuw toen prins Maurits tijdens zijn veldtocht door de Achterhoek en Twente enkele dagen verbleef in het Haghuis, waar thans het Oranjemuseum is gevestigd. In de Gouden Eeuw is Hans Willem Bentinck van Huis te Diepenheim kamerheer en adjudant van koningstadhouder Willem III. Verder is Diepenheim bekend om zijn vele galeries, de romantische watermolen uit 1169 en wandelroutes.

´President’ te Diepenheim

De moeder van prins Bernhard, prinses Armgard, sleet haar laatste levensjaren op kasteel Warmelo (1457) in Diepenheim. Net als de andere kastelen en havezaten in de omgeving, Westerfl ier, Nijenhuis en Huis te Diepenheim, heeft het zijn menselijke maat behouden. Op het Nijenhuis heeft Rutger Jan Schimmelpen-ninck gewoond, raadpensionaris van de vroegere Bataafse Republiek. Hij oefende zelfs enige tijd de functie van president uit toen de Oranjes uit Nederland waren verdreven. Vaak zijn de landgoederen toegankelijk voor het publiek; de huizen zijn dat niet.

Contact

VVV Informatiepunt Diepenheim
shop-in-shop bij Herberg de Pol
Raadhuisstraat 8
7478 AG Diepenheim

Andere steden en dorpen

Bezoek onze andere stadsprofielen

De Oranjefietsroute is meegefinancierd door de Europese Unie in het kader van het INTERREG V A-programma Duitsland-Nederland.

X