Markelo

De essen van Markelo

De rijke cultuurhistorie van de Hof van Twente weerspiegelt zich o.a. in een reeks kastelen (havezaten) met prachtige tuinen, die deels toegankelijk zijn. Ook Markelo maakt deel uit van de Hof: het is een van de oudste dorpen van Twente met glooiende essen en intieme buurtschappen (Stokkum) en… de spreekwoordelijke band met de Oranjes. Kortom, u bent in een van de landschappelijk best bewaarde gebie-den van Nederland waar veel aandacht is voor streekproducten als asperges, wijn, mosterd, forel enz.

Oranjes op bezoek

Het Weldam en Het Wegdam zijn twee havezaten bij Markelo: statige herenhuizen waarvan het eerste ‘t belangrijkste is. In tegenstelling tot het huis zijn de tuinen toegankelijk voor publiek. Bij het huis horen tientallen pachtboerderijen, te herkennen aan zwartgele luiken. Markelo en de Oranjes hebben al jaren innige banden met elkaar. Er waren talrijke bezoeken zoals in 1954 toen de prinsessen Beatrix en Irene met hun medescholieren uit Baarn de Markelose Boerendaansers zagen optreden. Eerder, in 1934, bezocht koningin Wilhelmina een werklozenproject aan de Schipbeek.

Contact

VVV Informatiepunt Markelo
shop-in-shop bij Infocentrum Markelo
Goorseweg 1
7475 BB Markelo

Andere steden en dorpen

Bezoek onze andere stadsprofielen

De Oranjefietsroute is meegefinancierd door de Europese Unie in het kader van het INTERREG V A-programma Duitsland-Nederland.

X