Lochem

Lochem en hooiwagens

Gelegen aan de Berkel is Lochem een intiem stadje, dat in 1233 van Otto-met-de-paarden-voet stadsrechten kreeg. In het gezellige, oude centrum pronkt de St. Gudulakerk die in 1582 zag hoe een leger onder aanvoering van Willem Lodewijk van Oranje-Dillenburg de Spanjaarden verjoeg. Die trachtten in 1590 de stad in te nemen door zich te verstoppen in drie volgeladen hooiwagens. Jan Poorters pakte echter een pluk hooi van de wagen en sloeg alarm toen hij de soldaten zag. Lochem eert hem met een standbeeld.

Huis Verwolde

Rond Lochem bevindt zich een fraai wandel- en fietsgebied met de Lochemse Berg, de Kale Berg en de Paaschberg. Huis Verwolde bij Laren is een aanrader. Het werd gebouwd in 1776 door Philip Schenk, architect van Willem V en opzichter van diens bezittingen. In 1787 liep het huis schade op toen de Pruisen ons land binnentrokken op ‘uitnodiging’ van Willems vrouw, Wilhelmina. Deze ruimden later het veld waarna de Franse Tijd aanbrak. Eén van de bewoners van Verwolde werd bekend toen hij na het voorlezen van de troonrede de woorden ‘leve de koningin’ uitriep. Een gebruik dat tot op heden bestaat.

Contact

VVV Lochem
Tramstraat 4
7241 CJ Lochem

Andere steden en dorpen

Bezoek onze andere stadsprofielen

De Oranjefietsroute is meegefinancierd door de Europese Unie in het kader van het INTERREG V A-programma Duitsland-Nederland.

X