Zutphen

Middeleeuws Zutphen

De bloeitijd van Zutphen begon na de stads-rechtverlening in 1194/95. De IJsselstad was lid van de Hanze en vele monumenten getuigen nog van die periode. Tussen 1572 en 1591 is Zutphen vaak belegerd en ingenomen door zowel Spanjaarden als troepen van Oranje. Met de verovering door prins Maurits in 1591 kwam de stad definitief aan Staatse zijde. De verhouding tussen de stad en de Oranjes was niet altijd positief. Zeker niet toen rond 1695 fonteinen van jachtslot Huize de Voorst, waar Willem III vaak verbleef, de Berkel en Zutphense watermolens drooglegden.

Torens en poorten

Zutphen staat bekend als ‘torenstad’. Eéndaarvan is de Drogenaptoren (1444-1446)die zijn naam kreeg van de stedelijke trompetter Tonis Drogenap, die leefde rond 1555. Een stadswandeling door het historisch centrum is een must. Behalve de Drogenaptoren zijn ook de Bourgonjetoren en de Wijnhuistoren de moeite waard. In de laatste toren plaatsten de broers Hemony in 1644 het eerste zuiver gestemde carillon ter wereld. Bijzonder is de ‘kettingbibliotheek’ van de Walburgiskerk waar 750 folianten geketend zijn aan lessenaars om diefstal te voorkomen.

Contact

Toeristisch informatiepunt / Stedelijk Museum Zutphen
Rozengracht 3
7201 JL Zutphen

Andere steden en dorpen

Bezoek onze andere stadsprofielen

De Oranjefietsroute is meegefinancierd door de Europese Unie in het kader van het INTERREG V A-programma Duitsland-Nederland.

X